הצורות בגיאומטריה והמספרים בתורת המספרים מבוססים על סדר וחזרה. הבסיס של תורת המספרים הוא סדרת המספרים הטבעיים אחד עד תשע. הסדר שלהם הוא סדר עולה. מקבילה להם סדרת הנקודות על גבי קו ישר כאשר הן פרוסות במרחק שווה זו מזו. אותה נקודה חוזרת שוב ושוב, אותו מרחק חוזר שוב ושוב. זה בעצם הבסיס לחשבון הבינארי. הסדר של הנקודות הוא זה לצד זה. על סרגל הזמן הסדר שלהן הוא זה אחרי זה. תשע נקודות על גבי קו מקבילות לתשעת המספרים היסודיים. אחד הוא הנקודה הראשונה שניים השנייה וכן הלאה. הנקודות על הקו הן צורה של המספרים היסודיים. מספרים משולשים הם נקודות שיוצרות צורה של משולש. כל מספר ניתן לסדר בצורה של משולש. המשולש הוא צורה של המספרים. מספר בריבוע הוא נקודות על קו אורך שמתייחסות לאותו מספר של נקודות על גבי קו רוחב באותו גודל. ריבוע הוא צורה של מספרים.
מאת זאב ברקן = ההתבוננות שלי במספרים מבוססת על דברים שלמדתי בסוף שנות השבעים מיוסף ספרא במסגרת קבוצות שארגן בביתו בירושלים. מאז ומעולם מספרים סייעו לאנושות בעניינים מעשיים. היוונים הקדמונים הבינו שהם יכולים לעסוק במספרים גם כאמנות למען האמנות, אך כבר הם השתמשו במספרים, בסופו של דבר, לצרכים מעשיים. למרות זאת, האפשרות לעסוק במספרים למען המספרים פתוחה בפני כולם, ויופיין של התגליות שנתגלו עד היום, גם של אלה שניצלו אותן לצרכים מעשיים, לא התעמעם.
יום רביעי, 20 באוקטובר 2021
הטבע פועל לפי חוקים מתמטיים?
אומרים שהטבע פועל לפי חוקים מתמטיים.
אבל אולי החוקים המתמטיים פועלים לפי הטבע? אולי הם פועלים לפי הגיאומטריה? אולי
הם פועלים על פי חוקי המחשבה? להגיד שהטבע פועל לפי חוקים מתמטיים נשמע לי כמו
יציאה של מישהו מוגבל. המוגבלות היא דבר מעולה להתנהגות האוטומטית. קחו למשל את
תופעת הקווים המקבילים. אנחנו נוטים אוטומטית לסווג אותם כתופעה גיאומטרית. אבל
במספרים יש לכל אחד על הקו של היחידות אחד מקביל על הקו של העשרות. ומה עם המשל
והנמשל? התקבולת המקראית? החרוז בשיר? שלבי הסולם? קווי מעבר החציה? הפזמון החוזר?
ההד? ולמה להיתקע בממד של הקו אם יש בממד של הנקודה אישונים מקבילים, ואם יש בממד
של השטח תקרה ורצפה, וכריכה קדמית ואחורית?
יום שלישי, 19 באוקטובר 2021
חשיבות האחד בסכומי הספרות עד מאה
יום שבת, 16 באוקטובר 2021
פעולות חשבון בסכומי ספרות
יום שישי, 15 באוקטובר 2021
המספרים והצורות הגיאומטריות מנקודת מבט של מכניקת הקוונטים
כל מספר מייצר גל אינסופי של עצמו באמצעות הגלגול, הוספת התשע
השיטה העשרונית היא גל אינסופי של המספר אחד
הקו הגיאומטרי הוא גל של נקודות
1, 10, 100, 1000 הם נקודות קפואות על הגל הנוזלי של האחד
הפיתגוראים קראו למספר שניים בשם חוצפה
הפיתגוראים קראו למספר שניים בשם חוצפה
בגלל שהוא העז להיפרד מהמספר אחד שמייצג אחדות. קל לראות את זה על המגן דוד, שהוא
צורה אחת שיש לה ששה קדקודים, אבל היא בנויה משתי צורות נפרדות, משני משולשים, כמו
שהמספר שש שהוא אחד מתגלגל למספר 33 שמורכב משתי שלשות. לא פלא שהמגן דוד קיבל סמל
של אחדות הניגודים, סמל של השתלבות, סמל של נישואין, סמל של העם היהודי, שכוחו
באחדותו, וכל מי שדואג לאינטרסים הכיתתיים שלו מחליש אותו.
יום חמישי, 14 באוקטובר 2021
הוא עצמו
האלכסונים האדומים והכחולים בטבלת סכומי המספרים מייצגים את אותו מספר כאשר מוסיפים לו שוב ושוב את המספר תשע. שלוש הוא גם 12 גם 21 . זה הוא עצמו במופעים שונים, כמו שאותו שחקן יכול להופיע בסרטים שונים. העניין הזה של "הוא עצמו" מוכר לכולם מהחזקות. מספר בחזקה שניה, כפול עצמו, הוא אותו מספר בממד השני. קו כפול עצמו הוא שטח... כפול עצמו הוא נפח. לנו נדמה שאורך רוחב ועומק יוצרים יצורים שונים אבל זה אותו יצור בתחומי מחיה שונים. המספר בממד השני כפול עצמו הוא אותו מספר בממד השלישי. חמש בחזקת שניים הוא אותו חמש, אבל כשאנחנו רואים 25 כבר קצת קשה לנו לזהות אותו, וכשאנחנו רואים 125 זה עדיין הוא עצמו אבל עוד יותר קשה לזהות אותו, ובמספרים גדולים זה כבר לא אנושי לזהות. מאחר ויש רק תשעה מספרים שמופיעים בסרטים שונים ויכולים לגדול לגדלים מפלצתיים, לא פלא שההודים המציאו את מושג המאיה, אחיזת העיניים. מה גם שתשעת המספרים בנויים על מספר אחד שמופיע בסרטים שונים, בתור הוא עצמו. ועל זה אמר פרמנידס שהכל אחד.
עוגת מגן דוד
הסדר הגיאומטרי של סכומי הספרות
יום שלישי, 12 באוקטובר 2021
סדר וחזרה
בשיטה העשרונית יש תשעה מספרים שמסודרים בסדר עולה מאחד עד תשע, ואין מספר בין מספר למספר. אותם תשעה מספרים חוזרים בהמשך: עשר הוא עשירייה אחת, עשרים שתי עשיריות... עד המאה. בין העשר לעשרים ישנם עשרה מספרים שאינם נספרים. בין העשרים לשלושים יש עשרה מספרים שאינם נספרים. אנחנו מדלגים עליהם. אנחנו סופרים את העשרות בקפיצות של עשר. הרווח בין עשר לעשר הוא עשר והוא חוזר בין עשירייה לעשירייה. במספרים הזוגיים והאי זוגיים בין איבר לאיבר יש איבר אחד. בין אחד לשלוש אנחנו מדלגים על השניים. לא סופרים אותו. בין שניים לארבע אנחנו מדלגים על השלוש. הרווח הוא רווח חוזר. בגלל הסדר הזה של המספרים הזוגיים והאי זוגיים אנחנו קוראים לטורי המספרים האלה בשם סדרות. הייצוג הגיאומטרי של טורי המספרים הוא של נקודות על קו. וזה גם הייצוג של המרחק ושל הזמן. המרחק הוא מושג ששייך לחלל. אנחנו מודדים את החלל ואת הזמן, שהם העקרונות הראשיים של המציאות, באמצעות סדר וחזרה. סרגל הזמן וסרגל המרחק מבוססים על נקודות שמסודרות על קו במרחק שווה זו מזו. המרחק חוזר. את התבנית הזאת של סדר ושל חזרה על רווח אנחנו מוצאים בכל מיני תחומים. במוזיקה בקצב. בשירה בפזמון החוזר. בהליכה שלי בדרך כלל אני פוסע בקצב של שלושה צעדים בנשיפה ושניים בשאיפה.
יום ראשון, 10 באוקטובר 2021
סדר עולה וסדר יורד בחלוקת המספרים לארבע
את סדרת המספרים הטבעיים ניתן לסדר בסדר עולה או בסדר יורד. אם מסדרים אותם בסדר עולה בעשרה טורים קל לראות שמתחת לעשר מסתדרים העשרות בסדר עולה: עשרים מתחת לעשר, שלושים מתחת לעשרים וכן הלאה גם קל לראות שסכומי העשרות זהים למספרים הטבעיים עשר הוא אחד עשרים הוא שניים וכן הלאה קשה על גבול הבלתי אפשרי לראות את התבנית הזאת אם מסדרים את סדרת המספרים הטבעיים בארבעה טורים כי מתחת לארבע יש שמונה ומתחת לשמונה יש שתים עשרה שסכום הספרות שלו שלוש ומתחתיו שש עשרה שסכום הספרות שלו שבע אבל מי שיטרח לרשום את סכומי הספרות יגלה שכל איבר שני בסדרה קטן באחד מהאיבר שלפניו כלומר ליד הארבע יופיעו לפי הסדר שלוש שניים אחד תשע שמונה שבע וכו' וכל האיברים שדילגנו עליהם מסתדרים בסדר יורד שמונה שבע שש חמש ארבע שלוש שניים אחד וההמשך הוא תשע שמונה שבע וכן הלאה אני בכוונה לא עושה לכם טבלה שתקל עליכם מי שרוצה לראות שיעבוד
יום שני, 4 באוקטובר 2021
מספרי פירמידה
ידידי NINE שלח לי ערמה של מספרי פירמידה ושלחתי לו את הערמה בחזרה עם ההסבר איך היא נוצרת:
16X4=40+24=64